Blog Vital Skin Clinic

Een gezonde huid van binnenuit

Een gezonde huid bereik je niet alleen van buitenaf met de juiste hoogwaardige skincare producten. Maar ook van binnenuit door gezond te eten. Heel veel huidproblemen komen van binnenuit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan acne of eczeem wat getriggerd wordt door koemelk producten en/of het eten van veel suikerrijke producten.  

Maar wat valt nu onder ‘gezond eten’. Vanuit de orthomoleculaire therapie komt dat neer op het volgende: 

De orthomoleculaire voedingsleer is opgebouwd uit de volgende pilaren: 

  • Ontzurende voeding 
  • Veel groente 
  • Meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten 
  • Meer onverzadigde omega 3-vetzuren dan omega 6-vetzuren 
  • Meer plantaardige eiwitten dan dierlijke eiwitten 
  • Zoveel mogelijk profiteren van de micronutriënten uit de voeding 
  • De bloedsuiker zo stabiel mogelijk houden 
  • Het vermijden van transvetten, suikers en toegevoegde stoffen zoals bepaalde e-nummers  

Adviezen: 

  • Gebruik geen suiker en beperk natuurlijke suikers. 
  • Beperk het gebruik van alcohol, koffie, zwarte thee, chocolade en vruchtensappen. 
  • Water, bietensap, wortelsap en andere groentensappen zijn aan te bevelen. 
  • Bij voorkeur geen koemelk drinken. Eventueel karnemelk, magere yoghurt of kwark. 
  • Maximaal 20 gram kaas per dag. Veel beter verteerbaar is geitenzuivel.  
  • Geen margarines, wel roomboter en extra vierge olijfolie, kokosvet of een mix daarvan. 
  • Vermijd transvetzuren, ook wel omschreven als (gehydrogeneerde) geharde plantaardige olie. 
  • Volkorenrijst, gierst en boekweit zijn bijzonder rijk aan mineralen en vezels, maar beperk het gebruik van granen en brood wel. Kies voor de variatie bijvoorbeeld ook eens roggebrood, zuurdesembrood, speltbrood, haverbrood, zadenbrood en kiembrood. 
  • Een stevig ontbijt van ongezoete muesli met havervlokken, boekweitvlokken en dergelijke met margere Biogarde-yoghurt of kwark, noten, zaden, gedroogde zuidvruchten en hazelnootolie.  
  • Wissel vlees af met vegetarisch. Geen varkensvlees, maar wel af en toe lever, kalkoen of wild. Maximaal 75 gram vlees/vis per persoon per maaltijd. 
  • Regelmatig vette vis kiezen, zoals makreel, sardienen, haring, zalm, ansjovis en botervis. Middelmatig vette vis is bijvoorbeeld zalmforel, heilbot, schelvis, roodbaars, snoekbaars en zeewolf. 
  • Vis bij voorkeur koken of pocheren en niet combineren met nitraatrijke groenten zoals bieten, koolrabi, andijvie, bleekselderij, postelein, spinazie, raapstelen, sla (vooral lollo rosso), spitskool, Chinese kool, paksoi, venkel en snijbiet. 
  • Eet veel groenten, vooral bladgroenten, asperges, broccoli, boerenkool, bieten, groene kool, knoflook, spruitjes, uien, witlof, alfalfa en andere kiemplantjes. Probeer ook eens artisjok.  
  • Niet te vaak nachtschade (tomaat, paprika, courgette, aubergine, aardappel) kiezen. 
  • Vooral voor vrouwen geldt het advies om rauwe nachtschade te vermijden.  
  • Zoete aardappel is geen nachtschade. Koud genuttigd zorgt deze voor een goede darmzuurgraad.  
  • Weinig citrusfruit. Kies fruit met een laag suikergehalte: bessen, aardbeien, kersen, bramen. 
  • Kies voor seizoensproducten, want deze bevatten meer vitaminen en mineralen.  
  • Eet regelmatig rauwkost, bij voorkeur vóór de maaltijd. 
  • Gebruik minder zout door meer met kruiden te werken. 
  • Peulvruchten zijn een goede eiwitbron, mits gecombineerd met granen en niet met vlees, vis of kaas. Peulvruchten uit pot of blik omspoelen in verband met suikertoevoeging (fabrieksmatig).  
  • Andere goede eiwitbronnen zijn zaden en noten (liefst ongebrand en ongezouten en geen pinda’s). Deze kunnen in een maaltijd vlees/vis heel goed vervangen, net als paddenstoelen.  
  • De broodinname beperken en bij beleg vooral denken aan de onverzadigde vetten in combinatie met groenten/rauwkost. Bijvoorbeeld tapenade, pesto, sesampasta (tahin), zonnebloempasta, notenpasta met alfalfa of avocado, vis of een eigengemaakte knolselderij-, wortel-, of eiersalade op basis van extra vierge olijfolie of walnootolie.  
  • Ideeën bij trek: olijven, (ongezwavelde) zuidvruchten, zaden, noten, rauwkost met tapenade, avocadodip of een dipsaus op basis van hazelnootolie, walnootolie of extra vierge olijfolie.  

Door je lichaam te voeden met gezonde en pure voeding zal je merken dat je huid ook heel erg op zal knappen. Je huid is namelijk een uitscheidingsorgaan en wat wij binnenkrijgen wat ons lichaam niet dient gaat er via onze uitscheidingsorganen weer uit (zoals de blaas en de huid). Hierdoor kunnen huidirritaties en onzuiverheden ontstaan.  

Wil jij meer weten over hoe jij jouw huid van binnenuit kan ondersteunen? Stuur ons dan gerust een berichtje. Wij helpen je hier heel graag mee!  

Lees onze andere blogs: