Blog Vital Skin Clinic

Pigment

Veel mensen storen zich aan pigmentvlekken, maar hoe ontstaan deze nu eigenlijk en wat kan je eraan doen om dit te behandelen en zoveel mogelijk te voorkomen?  

Onder invloed van zonlicht neemt de aanmaak van pigment toe, dit is een normaal proces. Door een teveel aan zon, hormonale invloeden of huidirritatie kan er meer hyperpigmentatie ontstaan. Denk hierbij aan sproetjes, ouderdomsvlekken, zonnevlekken en melasma (zwangerschapsmasker). 

In de salon kunnen wij pigment goed behandelen. Met behulp van de Observ520 kunnen we een huidscan maken en zien hoe diep het pigment zich in jouw huid bevindt. Op basis daarvan bespreken we welke behandelmethode voor jou het beste kan werken. 

Weet jij wanneer je spreekt over dermaal of epidermaal pigment? 

Allereerst is onze huid verdeeld in drie huidlagen, de bovenste(buitenste) huidlaag (epidermis), de middelste lederhuid (dermis) en het diepst gelegen het onderhuids bindweefsel (subcutis). 

In onze epidermis bevinden zich de pigment aanmakende cellen (melanocyten). Melanocyten zorgen ervoor dat, wanneer jij blootgesteld wordt aan de zon (Uv-straling), deze melanocyten pigment (melanine) gaan aanmaken. Het melanine komt in onze cellen terecht en gaat om onze cel DNA heen liggen om dat vervolgens te beschermen. 

Wanneer je te vaak en te veel wordt blootgesteld aan Uv-straling (zonder UV-bescherming) kan de cel uiteindelijk te vol gaan zitten met melanine en gaat het melanine rondzweven in de bovenste huidlaag. Hierbij spreken we van epidermaal pigment. 

Met dermaal pigment is er een gat ontstaan in de scheidingslijn van onze epidermis (bovenste huidlaag) en dermis (middelste huidlaag). Zo’n gat ontstaat vaak door een teveel van onbeschermde blootstelling aan Uv-straling. 

Het rondzwevende melanine kan nu in onze dermis (onderste huidlaag) terecht komen en daar in de cellen gaan zitten. Dan spreken we van dermaal pigment. 

Wat kan jij zelf doen om pigmentatie te verminderen of te behandelen? 

Voor het verminderen van pigmentatie hebben wij verschillende effectieve behandelingen in de salon. Daarnaast is het voor jou ook van groot belang dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft. De zon activeert de pigmentcellen waardoor ze sneller zichtbaar worden. Aangezien dit niet altijd mogelijk is, is het daarom belangrijk dat je je dagelijks insmeert met een goede SPF en op zonnige dagen dit regelmatig herhaalt. Ook hebben wij verschillende producten die het pigment kunnen verminederen. Zowel van het merk MeLine als PHformula. Als je bij ons in de salon komt om pigmentatie aan te pakken kijken we samen welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid en de vorm van pigmentatie waar jij last van hebt.  

De behandelingen gericht op pigmentatie voeren wij uit met het merk MeLine. MeLine is de eerste en enige productlijn gespecialiseerd in alle soorten hyperpigmentatie, ongeacht of het lichaam direct of indirect met pigmentstoornissen te maken heeft. Met MeLine kunnen we de moeilijkste pigmentvlekken behandelen, zoals pigment ontstaan door trauma, zwangerschap en hormonen. 

Het MeLine behandeltraject bestaat uit een kuur van 3 tot 4 maanden. De kuur bestaat uit minimaal twee peeling-masker behandelingen, één of twee ID (microneedling) behandelingen en een uitgebreid pakket met thuisproducten. Meer informatie over dit traject kan je vinden op onze website https://www.vitalskinclinic.nl/meline/.  

Heb jij nog vragen over pigment en hoe wij dit behandelen? Neem gerust contact op en dan maken we een persoonlijk plan voor jou! 

Lees onze andere blogs: