Blog Vital Skin Clinic

Waarom moet je ook in het najaar een UV bescherming dragen? 

Veel mensen smeren alleen nog een UV bescherming, ook wel SPF genoemd, als de zon lekker schijnt. Maar wist je dat je eigenlijk het hele jaar door een UV bescherming zou moeten dragen?  

UV straling kan je opdelen in UVA straling, UVB straling en UVC straling. UVC straling komt gelukkig niet door de ozonlaag heen (in Nederland, in Australië wel), deze straling wordt namelijk ook wel UV Cancer straling genoemd. Hiermee wordt bedoelt dat als je deze straling op je huid krijgt je eigenlijk vrijwel direct huidkanker ontwikkeld. Gelukkig hoeven we ons hier geen zorgen over te maken. Maar de andere 2 vormen van UV straling kunnen ook huidkanker ontwikkelen en met deze straling hebben we wel te maken. UV B straling wordt ook wel UV Burning genoemd. Deze straling is er vooral op hele zonnige dagen en zorgt ervoor dat je verbrandt. Dat je je meerdere keren moet insmeren op een zonnige dag is dus zeker niet overbodig.  

Maar waarom dan ook smeren als het bewolkt is? Hier komt UV A straling om de hoek kijken. Deze straling wordt ook wel UV Ageing genoemd. Dit is de straling die je huid sneller laat verouderen. En deze straling is er altijd, ook als de zon niet schijnt. De zon schijnt namelijk altijd achter de wolken en UV A straling komt gewoon door de wolken heen. Het komt zelfs door glas heen. Dus het argument ‘maar ik ga alleen met de auto naar mijn werk en kom verder niet buiten’ geldt in dit geval niet.  

Wil je je huid goed beschermen, verzorgen en mooi oud laten worden? Dan is het heel belangrijk om dagelijks een UV bescherming aan te brengen!  

Lees onze andere blogs: